line

град Сърница

язовир Доспат

язовир Доспат

Много от посетителите и гостите на града описват Сърница,
като кътче от рая, което предлага съчетанието от чист планински въздух и приятна прохлада от брега на язовир Доспат.

Язовир Доспат е разположен на река Доспат в Западни Родопи. Той е вторият по големина в България.

Обширната водна площ на язовира предлага
водни спортове, като каране на джетове, разходка с водни колела и лодки.

язовир Доспат


Риболов


Сърница е дестинация за любителите на лова и риболова.
Има обособена ловна дружина, която приветства и гост-любители на лова, през разрешения ловен сезон.

Има предпоставки за спортен риболов по устието на река Доспат, където се среща пъстърва-балканка, мряна, скобар и др., а за любителите на шаран, пъстърва, костур, каракуда, червеноперка и др. препоръчваме риболова край брега на язовир Доспат. 

 Връх Унден


Връх Унден

на 4 км

Връх Унден се намира в рида Дъбраш в Западните Родопи. Висок е 1667 метра. Върхът е обрасъл със смърчова, борова и букова гора. Наблизо се намира резерват Тъмната гора, а в държавна дивечовъдна станция Дикчан, в чиято територия е Унден има 2 хижи.

Има прокаран черен път до подножието на върха, а под него има паметна плоча и място за отдих. Преди навлизане в Дикчан е желателно да се оведомят служителите на станцията, защото често на територията ѝ се провеждат ловни мероприятия.

Козия камък

Козия камък

на 11 км

Тракийско скално светилище Козия камък
се намира в Гоцеделчевско, на 14 км северно от село Ковачевица. Високата около 30 м скала преди хиляди години е служела като астрономическа обсерватория на древните тракийски племена беси.

На върха могат да се видят множество издълбани в камъка кръгли отвори, представляващи проекция върху скалата на звездното небе. Съществуват издълбани улеи, свидетелстващи за това, че на мястото са се извършвали свещени ритуали. Върхът на скалното светилище разкрива панорамна гледка към Родопите, а на запад в далечината се извисяват върховете на Пирин.

Скално-изсечен менхир

Скално-изсечен менхир

на 13 км

Скално-изсеченият менхир се намира сред широка поляна
в землището на село Побит камък, община Сърница, област Пазарджик. Представлява стърчаща "побита" в земята скала, откъдето идва и името и, както и името на близкото село. Камъкът е ронлив, а едната му стена е покрита с растителност.

Смята се, че траките са го използвали за техните свещенни ритуали. Скалното образувание е в частен земеделски имот и до там се стига по черен път, като преходът от селото до менхира отнема около 15 мин.

© Всички права запазени 2024 | Вили Елеганс  | Изработка ФиУеб ЕООД